1189

افتتاح دفتر کنسولی دانشجویان غیرایرانی استان کرمانشاه در دانشگاه رازی

طی مراسمی با حضور دکتر رحیمی رئیس دفتر امور کنسولی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جمعی از مسئولان استانی، دفتر امور کنسولی استان کرمانشاه (ویژه دانشجویان غیر ایرانی)، 26 آذر ماه 1401 در دانشگاه رازی افتتاح شد.

در ادامه نشست مشترکی با حضور رئیس دفتر امور کنسولی وزارت علوم، جمعی از مسئولان استان و مدیران دانشگاه در سالن جلسات حوزه ریاست برگزار شد.

دکتر شهاب مرادخانی مدیر دفتر همکاری‌های علمی بین‌الملل دانشگاه رازی در این نشست، ضمن خیرمقدم به میهمانان، در سخنانی با اشاره به آغاز پذیرش دانشجویان غیرایرانی در دانشگاه رازی از سال ۱۳۸۴، اظهار داشت: با وجود سابقه خوب دانشگاه رازی در پذیرش دانشجویان غیرایرانی، متأسفانه طی این مدت مرکز آموزش زبان فارسی و دفتر کنسولی منجسمی نداشتیم تا به برخی از نیازهای این دانشجویان پاسخ دهد. وی با اشاره به پیگیری‌ برای راه‌اندازی این دو دفتر طی یکسال اخیر افزود: باتوجه به پیگیری‌ها و رایزنی‌های انجام شده، توانستیم طی یک ماه اخیر مجوز راه اندازی هر دو دفتر را از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری أخذ نماییم که به یاری خداوند متعال، مرکز آموزش زبان فارسی در هفته اخیر و دفتر امور کنسولی نیز امروز 26 آذرماه راه اندازی و افتتاح شد.


مدیر دفتر همکاری‌های علمی بین المللی دانشگاه رازی به تحصیل بیش از 200 دانشجوی غیرایرانی در این دانشگاه اشاره کرد و افزود: در دانشگاه‌های استان کرمانشاه در مجموع سه هزار دانشجوی غیرایرانی تحصیل می‌کنند که راه اندازی دفتر کنسولی فرآیند تحصیل آنها را تسهیل می‌کند.

دکتر مرادخانی خاطرنشان کرد: در دفتر امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی، امور اداری این دانشجویان در کمترین زمان ممکن انجام می‌شود و دیگر نیازی نیست که برای انجام این اقدامات به طور مداوم از طریق با وزارتخانه اقدام شود.

وی دفتر امور کنسولی دانشگاه را از دفاتر درجه اول دانست که از حداکثر اختیارات یک دفتر امور کنسولی برخوردار است. دانشجویان غیرایرانی دانشگاه‌های استان کرمانشاه می‌توانند از این پس برای انجام امور کنسولی خود به دانشگاه رازی مراجعه کنند.

در ادامه، حمزه سلیمانی مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری کرمانشاه با اشاره به موقعیت استراتژیک استان، در سخنانی اظهار داشت: کرمانشاه تمایز خاصی با بسیاری دیگر از استانهای کشور دارد که یکی از مهمترین مولفه‌های تاثیرگذار در این تمایز، همجواری آن با کشور عراق است.

وی تصریح کرد: استان کرمانشاه حدود ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با عراق دارد، مرزی که در گذشته بیشتر برای ما تهدید بود تا یک فرصت، اما امروز با اقدامات و تلاش شبانه‌روزی نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی آرامشی در این مرزها حاکم شده و باعث شده تا به آن به عنوان یک فرصت هم نگاه کنیم.

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه «مرز» می‌تواند فرصتی برای توسعه استان در حوزه‌های مختلف باشد، افزود: توسعه روابط بین‌المللی در سطوح علمی و دانشگاهی یکی از این حوزه‌ها است.

وی ادامه داد: با همکاری دستگاه‌های عضو کمیسیون ساماندهی اتباع خارجی استانداری، از چندسال پیش دانشگاه‌های استان موضوع جذب و پذیرش دانشجویان عراقی را آغاز کرده‌اند، اما هنوز تا رسیدن به هدف اصلی که همان بین المللی‌سازی دانشگاه‌های استان است، فاصله داریم.

سلیمانی یکی از راه‌های تحقق این هدف را تسهیل جذب و پذیرش دانشجویان غیرایرانی دانست و گفت: خوشبختانه با افتتاح دفتر امور کنسولی در دانشگاه رازی تا حدودی راه برای جذب و پذیرش بیشتر دانشجویان غیرایرانی باز شده و کلیه امور این دانشجویان از صدور گذرنامه گرفته تا موضوع تردد و اقامت آنها راحت‌تر انجام می‌شود.

وی یادآورشد: راه اندازی این دفتر به معنای قطع ارتباط دانشگاه رازی و اداره امور کنسولی با نهادهای سیاسی، امنیتی و انتظامی نیست، بلکه این نهادها به عنوان نهادهای راهبردی همواره در کنار دانشگاه رازی در راستای برطرف کردن مشکلات و دغدغه‌های دانشجویان خارجی قرار دارند.

در ادامه، سید ناصر موسوی مسئول امور کنسولی دانشجویان استان کرمانشاه در سخنانی اظهار داشت: باید به هر دانشجوی خارجی باید به عنوان یک فرصت طلایی فرهنگی نگاه کرد، در حقیقت حضور دانشجویان خارجی در دانشگاه فرصت گرانقیمتی است که در اختیار ما قرار گرفته و باید از ابعاد مختلف از این فرصت استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: دانشجویان عراقی تمایل دارند در دانشگاه‌های استان کرمانشاه از جمله دانشگاه رازی تحصیل کنند که این نشان از ظرفیت‌های قوی علمی و ارائه خدمات مطلوب این دانشگاه دارد.

مسئول امور کنسولی دانشجویان کرمانشاه با تأکید بر اینکه دانشگاه‌های استان کرمانشاه ظرفیت پذیرش تعداد بیشتری از دانشجویان غیرایرانی را هم دارند، گفت: در این راستا، شرکت‌های جذب دانشجو باید فعال‌تر باشند.

به گفته این مسئول، افزایش خدمات، بالا بردن قدرت علمی و ایجاد رفاه و آرامش برای دانشجویان غیرایرانی می‌تواند زمینه‌ای برای جذب دانشجویان خارجی بیشتری در کرمانشاه باشد.

در ادامه دکتر رحیمی رئیس اداره امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سخنانی با تبریک افتتاح دفتر امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی استان کرمانشاه در دانشگاه رازی، در سخنانی، هدف اصلی جذب دانشجویان غیرایرانی در نظام آموزش عالی کشور را دپیلماسی علمی اعلام کرد و افزود: دیپلماسی علمی باعث می‌شود که به مرجعیت علمی دست پیدا کنیم، موضوعی که مقام معظم رهبری همواره روی آن تأکید دارند.

رئیس اداره امور کنسولی وزارت علوم بیان کرد: بر اساس چشم اندازهای ترسیم شده، ایران تا سال 1404 باید مرجعیت علمی منطقه را بدست آورد، در این راستا یکی از راه‌های رسیدن به این هدف جذب دانشجویان خارجی است.

دکتر رحیمی گفت: زمانی که دانشجویان خارجی در کشور ما تحصیل می‌کنند و به مدارج بالای علمی دست می‌یابند، پس از بازگشت به کشورشان سفیران فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران خواهند بود و این مسأله منافع ملی ما را تأمین خواهد کرد.

وی تصریح کرد: برخی از این دانشجویان پس از بازگشت به کشورشان صاحب پست و جایگاه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی می‌شوند و نیم نگاهی هم به محل تحصیلشان خواهند داشت. از طرفی این دانشجویان برای اینکه اعتبار علمی خود را بالا ببرند، اعتبار کشوری که در آن تحصیل کرده‌اند را هم بالا می‌برند، بنابراین با لحاظ کردن این مسائل می‌توانیم از این فرصت‌ها برای منافع ملی خود استفاده کنیم.

رئیس اداره امور کنسولی وزارت علوم افزود: البته گاهی برخی از دانشگاه‌های ما به دانشجویان خارجی به چشم یک منبع درآمد برای خودشان نگاه می‌کنند، با این وجود این دانشجویان درآمدزایی چندانی برای کشور ندارند و ما تنها از نظر اینکه می‌توانند تامین کننده منافع ملی ما باشند به آنها توجه می‌کنیم.

دکتر رحیمی در ادامه با اشاره به وضعیت پذیرش دانشجویان خارجی در ایران اظهار داشت: از سال 1383 دانشجویان بین‌الملل وارد دانشگاه‌های ما شدند و از 15 سال پیش نیز دفتر امور کنسولی در دانشگاه‌هایی که دانشجوی بین‌الملل داشتند، راه اندازی شد.

وی به رشد قابل توجه تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاه‌های ایران طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: در 1398 و 1399 حدود 57 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های ایران تحصیل کرده‌اند و پیش بینی می‌شد که برای سال 1400 تعداد کل دانشجویان خارجی نسبت به دانشجویان ایرانی حدود 2.1 درصد باشد، درحالیکه تعداد 57 هزار دانشجوی ابتدای سال 1400 در انتهای این سال به حدود 96 هزار نفر رسید که این رقم بسیار بیشتر از آن چیزی بود که پیش بینی کرده بودیم.


 

رئیس اداره کنسولی وزارت علوم افزود: در حال حاضر حدود 114 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه‌های ایران تحصیل می‌کنند، رشد بسیار بالای تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاه‌های کشورمان موضوعی نبود که توسط نظام آموزش عالی برنامه‌ریزی شده باشد، بلکه بیشتر اقبال کشورهای همسایه موجب این رشد شد.

دکتر رحیمی یادآور شد: علیرغم اینکه نظام آموزش عالی کشور، برای افزایش قابل توجه دانشجویان خارجی برنامه‌ریزی نداشت، با این وجود پس از مواجهه با این حجم از استقبال، حمایت‌های خود را برای فراهم کردن زیرساخت‌ها انجام داد.

وی فراهم کردن بستر لازم برای تسهیل در امور کنسولی دانشجویان بین‌الملل را از اقدامات زیرساختی عنوان کرد و گفت: در این راستا تلاش کردیم تا ارتباط خود را با پلیس گذرنامه به شکل سامانه‌ای تحقق بخشیم تا رفت و آمد و ارسال فیزیکی پرونده‌ها کاهش پیدا کند.

دکتر رحیمی ادامه داد: از طرفی باتوجه به اینکه بخش زیادی از دانشجویان ما از کشور عراق و چند کشور دیگر بودند و به دلیل نزدیکی به کشورشان بیشتر تردد می‌کردند، بنابراین خدمات کنسولی به این دانشجویان بیش از سایر دانشجویان بود، لذا از هیأت دولت مصوبه‌ای گرفتیم تا بتوانیم برای اتباع کشورهای عراق، سوریه، یمن و لبنان اقامت به طول دوران تحصیل در ایران بدهیم.

وی افزود: اجازه یک بار خروج از کشور برای این دانشجویان به چهار بار افزایش پیدا کرد و حتی خروج و مراجعت مکرر هم برای آنان ممکن است، همچنین با پلیس مهاجرت و گذرنامه رایزنی‌هایی داشتیم تا اگر دانشجوی خارجی اقامت به طول دوران تحصیل گرفت، برای تردد به کشورش نیاز به مراجعه به پلیس و امور کنسولی نداشته باشد و بدون مشکل از مرز تردد کند.

 


شناسه : 5556578